oko

oko
Miłek

niedziela, 29 maja 2011

Lody!!!!!!

pewnie lubisz lody możesz je zrobić w domu!!!!
 
 Przygotowanie lodów w domu może wydać wam się śmieszne w czasach, gdy wystarczy pójść do sklepu, kupić ulubione waniliowe czy truskawkowe i rozkoszoawać się nim od razu. A jednak ich smak nigdy nie dorówna lodom, które przygotujesz sama... Nie wierzysz? Przekonaj się.


Własnoręczne przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jedyne w co musimy się uzbroić przed ich zrobieniem to cierpliwość. Zamrażanie lodowych porcji musi niestety trochę potrwać. Ale cierpliwość zawsze jest wynagradzana. W tym wypadku również. Zabierzmy się wiec do dzieła!


Przepis na domowe lody śmietankowe:

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 150 – 200 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie: 

 

Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.

Mrożenie lodów

Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.

WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko
KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy
TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny
BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu
OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny
AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody






 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz